SDP-ov prijedlog povratka “aprilskog paketa” bez podrške

Klub poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH će u parlamentarnu proceduru uputiti amandmane na Ustav BiH.

Najavio je to na pres-konferenciji u Sarajevu poslanik SDP-a BiH u Predstavničkom domu državnog parlamenta Saša Magazinović, napomenuvši da je ovaj set amandmana već poznat javnosti kao „aprilski paket“ amandmana.

Dodao je da će ga poslanici iz Kluba SDP-a uputiti u proceduru ovih dana, najvjerovatnije sutra.        

– Zašto “aprilski paket”? Zato što je to jedini paket amandmana na Ustav BiH koji je u proteklih 20 godina usaglašen i podržan od svih – i stranke Milorada Dodika, i Dragana Čovića, i Bakira Izetbegovića, i Branislava Borenovića, i Mirka Šarovića, i Nermina Nikšića i ostalih, ali i čitave međunarodne zajednice – napomenuo je Magazinović.

Za SDA je prihvatljiv svaki prijedog, pa i ustavni amandmani, koji idu u pravcu uspostavljanja funkcionalne i jačanja multietničke države BiH, u konkretnom slučaju “aprilski paket”. No, smatramo da je prije toga potrebno održati niz sastanaka i postići širok politički konsenzus kako bi pomenuti amandmani dobili dvotrećinsku podršku u oba doma Parlamenta BiH.

Poručio je ovo poslanik SDA u državnom Parlamentu Adil Osmanović.

“Ne bismo voljeli da neko iz politikantskih razloga šalje amandmane u Parlament BiH, unaprijed znajući da oni u ovoj situaciji teško mogu dobiti podršku”, naglasio je Osmanović.

Ponovio da je SDA spremna podržati svako pozitivno rješenje za BiH ukoliko ono bude “dobro odvagano i dobro pripremljeno”, prije nego što se nađe u parlamentarnoj proceduri. Osmanović naglašava da je promjena Ustava BiH moguća jedino u državnom Parlamentu, ali ponavlja stav da je prethodno potrebno postići široki politički konsenzus o tom pitanju.

Na pitanje da li SDA namjerava da rješenja predviđena Deklaracijom, koju je usvojila na 7 stranačkom Kongresu, predoči u set amandmana na Ustav BiH, Osmanović odgovara da je to dugoročni cilj stranke čiji je član.

 “Deklaracija SDA je javni dokument, u kojem iznosimo naše viđenje buduće organizacije države BiH. No, ponavljam, nemamo namjeru tek tako uputiti amandmane oko kojih prije toga ne bi bilo ozbiljnih raspava parlamentarnih stranaka. Prije podnošenja amandmana potrebno je postići širok politički konsenzus. SDA ide etapno, rješavamo probleme koji su aktuni i danas aktuelni, a vidjećemo kada će doći momenat i politička klima da se krene u tom pravcu”, zaključio je Osmanović.

Zastupnik Demokratske Fronte u Parlamentu BiH i potpredsjednik ove stranke Dženan Đonlagić kaže da je ovo potez koji danas ima elemente populističkog nastupa.

“Razlog zašto ovo kažem je taj što ovako nešto zahtijeva da nekoliko, što više, zastupničkih klubova to dostavi u proceduru, a da su prije toga izvršene konsultacije i dogovor”, kaže Đonlagić.

Naime, dodaje on, radi se o materiji koja zahtijeva dvotrećinsku podršku zastupnika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Zato, prema Đonlagićevom mišljenju, to dostavljati samostalno, kao jedan parlamentarni klub sa sada četiri zastupnika, nije ništa drugo nego populizam i samopromocija u ovom trenutku.

“Da je bilo stvarne želje da se ovo pitanje na jedan mnogo ozbiljniji način vrati u parlamentarnu proceduru, onda bi se stvorio i širi politički okvir kroz konsultacije, pripremu i dogovor”, smatra Đonlagić.

On zaključuje kako su ustavne promjene ipak potrebne.

“Sadržajno, ustavne promjene iz tzv. “Aprilskog paketa”, svakako podržavam”, zaključio je Dženan Đonlagić.

Paket ustavnih reformi u javnosti poznat kao “aprilski paket” danas aktuelizuju bezidejne političke partije u nedostatku kvalitetnijih prijedloga rješenja, koji bi bila od interesa za sva tri naroda i oba entiteta u BiH, stav je SNSD-ovog poslanika u Parlamentu BiH Dušanke Majkić.

“Kada god SDA ne uspije da se izbori za ključne političke ciljeve, ona poseže za rukom tzv. građanskih političkih partija koje nastavljaju tu borbu”, kaže Majkić, osvrćući se na najavu SDP-a BiH da će u parlamentarnu proceduru uskoro uputiti set amandmana na Ustav BiH poznatiji kao “aprilski paket”, kojim se između ostalog predviđa uvođenje funkcije jednog predsjednika države, kao i funkcija državnog premijera.

Prema njenim riječima, iznenađujuće je uopšte predlagati ovakva rješenja, budući da, kako tvrdi, SDP BiH nema dovoljan politički kapacitet u Parlamentu BiH, niti može obezbijediti odgovarajuću podršku iz RS.

“Sasvim je jasno da ovakav prijedlog neće dobiti prolaznost”, kategorična je Majkić.

U tom kontekstu, ona postavlja pitanje šta je cilj i šta SDP BiH želi pomenutim prijedlogom ustavnih reformi.

“S obzirom na momenat u kojem posežu za ovakvim prijedlogom, s obzirom na stanje u zemlji i činjenicu da ne postoji mogućnost da se dogovor napravi o mnogo manje značajnim pitanjima, postavlja se pitanje šta hoće. Prije bih rekla da se radi o sinhronizovanoj bošnjačkoj politici koja pokušava ono za šta zna da neće dobiti podršku srpskih predstavnika, ali idu po principu ‘vrijedi probati, pa ako prođe – prođe'”, mišljenja je Majkić.

Odgovor na pitanje zašto “aprilski paket” danas nije prihvatljiv SNSD-u, budući da to svojevremeno nije bio slučaj, Majkić počinje riječima kako je “13 godina veliki i dug rok u kojem su svi vidjeli ko je kakav”.

“Poslije svih nasrtaja na Dejtonski sporazum u proteklih 13 godina, eksplicitan stav SNSD-a je da nema više nijednog poteza kojim će se ići na smanjenje nadležnosti entiteta i jačanje institucija BiH. Nema promjena o kojima smo nekada mogli imati iluzije. Sada smo sasvim bez iluzija”, kategorična je Majkić.

U konačnici, smatra da je sasvim neodgovorno predlagati rješenja stara 13 godina.

“Šta se sve promijenilo za 13 godina… Ne postoji nikakva šansa za podršku tom prijedlogu. Ovo je samo pokušaj jedne partija, koja je gotovo u ilegali, da se čuje za nju”, zaključuje Majkić.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »