Sindikat u službi sumnjivih uprava, umjesto zaštite rudara

Namjera Vlade FBiH da uvede red u rudarskom sektoru unijela je paniku među neodgovornim sindikalistima, koji, umjesto da se bave sindikalnim pitanjima, žele da vuku konce u upravljačkim strukturama u rudnicima.

RMU Banovići eklatantan je primjer nastojanja Samostalnog sindikata rudara u FBiH da izađe iz svoje nadležnosti. Vlada FBiH, naime, insistira na tome da bude ispoštovana njena odluka o sazivanju vanredne Skupštine RMU Banovići na čijem dnevnom redu je imenovanje novog Nadzornog i Upravnog odbora ovog privrednog društva, budući da aktuelnim članovima ovih upravljačkih tijela mandat ističe 30. septembra.

U tom kontekstu, zadužen je federalni premijer da preduzme sve aktivnosti na utvrđivanju odgovornosti predstavnika državnog kapitala u Nadzornom odboru RMU Banovići Emina Haračića i Rasima Kovačevića, ukoliko odbiju da postupe po zaključku Vlade FBiH o hitnom sazivanju vanredne Skupštine. Ovaj dvojac upozoren je i da će snositi odgovornost za eventualne štetne posljedice od 30. septembra, ukoliko do tada ne budu imenovani novi sazivi Nadzornog i Upravnog odbora.    
 
Uprkos jasnim upozorenjima Vlade FBiH da nijedan rudnik ne smije ostaviti bez upravljačke strukture, Sindikat staje u zaštitu ljudi koji su se ranije oglušili na pomenute zahtjeve najvišeg organa izvršne vlasti u FBiH, u očitoj namjeri da ostanu u svojim foteljama uprkos činjenici da im mandat ističe.

Tako Samostalni sindikat rudara u FBiH upućuje Vladi i resornim ministarstvima zaključke sa tematske sjednice svog Glavnog odbora, u kojima između ostalog traži da im Vlada FBiH objasni zašto je, kako navode, “kaznila” članove Nadzornog odbora u RMU  Banovići, s obzirom da su, kako tvrde, u svom mandatu vodili kompaniju koja je bez premca u svim aspektima poslovanja najuspješniji rudnik u državi (ostvarivši dobit više od 45 miliona KM), dok se u isto vrijeme, kako navode, “nagrađuju” članovi nadzornih odbora i uprava produženjem mandata u rudnicima koji ostvaruju gubitke i ne izmiruju obaveze ni prema državi, ni prema dobavljačima.

Federalni sindikat rudara piše i da daje punu podršku sindikalnoj organizaciji rudara u RMU Banovići i postojećim članovima Nadzornog odbora Haračiću i Kovačeviću “u nastojanju da zaštiti, prije svega, trend sigurnog i pozitivnog poslovanja ovog rudnika u cilju dobrobiti svih rudara i građana, kako ne bi došlo do nemilih događaja kako to svakodnevno gledamo putem medija u rudnicima Zenica i Breza”.
 
“Nećemo dozvoliti da Vlada FBiH selektivno rješava pitanja imenovanja nadzornih odbora u rudnicima bez konkretnih kriterija i pravila kao što je to sada slučaj pokušaj imenovanja nadzornih odbora u rudniku Banovići, te o tom pitanju tražimo ravnopravni tretman i pravila za sve rudnike u državi”, navodi se u dopisu Sindikata, uz poziv da Vlada još jednom razmotri svoje odluke.

Takođe, od Vlade i ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića zatraženo je da se hitno sastanu sa predsjednicima Samostalnog sindikata rudara u FBiH i Samostalnog sindikata radnika rudnika u FBiH Saferom Mušanovićem i Sinanom Husićem kako bi se postigao dogovor u vezi sa novonastalim problemima.

“U slučaju da se Vlada ogluši na naš zahtjev, rudari u FBiH biće primorani da svim zakonskim sredstvima brane svoju egzistenciju i budućnost rudnika i rudara, i neće biti odgovorni za posljedice oko eskalacije nezadovoljstva rudara, kao što smo to imali slučaj u rudnicima Zenica i Breza”, zaprijetili su iz Sindikata u pismu upućenom 18. septembra.

Dopis potpisuje predsjednik Sindikata Safer Mušanović, koji istovremeno sjedi u Nadzornom odboru Rudnika uglja “Gračanica”.

Odgovor iz Vlade FBiH stigao je dan kasnije, 19. septembra.

Resorni ministar Džindić jasno je poručio – Vlada FBiH spremna je na razgovor sa Samostalnim sindikatom rudara o svim sindikalnim pitanjima, ali neće tolerisati njihovo miješanje u upravljačku strukturu, te vođenje i nadzor nad rudnicima.
 
Džindić je pozvao predstavnike Sindikata na sastanak u ponedjeljak.

“Razgovaraćemo o sindikalnim pitanjima i problemima, ako ih ima. Ovo je poprilično miješanje Sindikata u upravljačku strukturu, te vođenje i nadzor nad privrednim društvima. Vlada FBiH to neće tolerisati”, poručio je resorni ministar na konferenciji za novinare.

Jasno opredjeljenje Vlade FBiH da uvede red u rudarskom sektoru, osim među sindikalistima, unijelo je veliku nervozu i u redove lokalne PDA Mirsada Kukića, koja suvereno gospodari nad RMU Banovići.

Kako saznajemo, pojedini članovi PDA stoga su odlučili da ne žele više biti dio priče, koja bi na koncu mogla rezultirati otkrivanjem kriminalnih radnji.

Prema našim informacijama, već su dva člana ove stranke u Skupštini TK ostvarili kontakte sa vladajućom većinom u Kantonu koju predvodi SDA. Uskoro bi se, prema navodima naših izvora, moglo očekivati njihovo pridruživanje skupštinskoj većini. 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »