Ribari u Goraždu upozoravaju na užasne prizore

Goraždanski ribari apeluju na građane da ne bacaju smeće u rijeku Drinu. Zgroženi su prizorima koje skoro svakodnevno zatiču i to u samom centru grada kod mosta Alije Izetbegovića.

“Došao sam da pecam i eto šta sam zatekao. Došlo mi je da plačem, to je stravično, kade, šolje, umivaonici, pločice, prozori sa staklom, a u ovim kesama Boga pitaj šta je. Ovo sve nije došlo Drinom, ljudi odavde bacaju, gledao sam kako bacaju i istresaju šut. Kada bi se bar neko angažovao da skine ovu travu ispod mosta, mnogo toga trava zaustavi ovdje i to smeće stoji danima”, ispričao nam je ribar Kenan Adžem.

On upozorava da na ovaj način nisu ugrožene samo ribe, već čitavo područje, i da generalno treba poduzeti nešto konkretno kako bi se spriječilo ne samo bacanje otpada u Drinu, već da bi se rijeka zaštitila i na druge načine.

“Ovdje je sama kanalizacija na molu, bilo bi dobro kad bi bio neki projekt koji bi ovo riješio, jer ovo je centar grada. Pokušava se nešto urediti, dotjerati, a kako se mi ponašamo, to je posebna priča. Meni je žao i onih koji čiste sve ovo da bi kasnije neko opet isto ugrozio sve nas”, dodaje Adžem.

Ističe kako će ribari nešto i poduzeti, no da očekuju od odgovornih da sankcionišu one koji ugrožavaju Drinu i okoliš.

“Tražimo ulazak u EU, a ponašamo se kao da smo izašli iz kamenog doba…”, dodaje Adžem.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »