Linta: Hrvatska nastavak genocidne NDH

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta osudio je jučerašnje održavanje mise za 35 ustaških pukovnika u crkvi Svetog Marka kao još jedan dokaz da se “Katolička crkva u Hrvatskoj nije odrekla genocidne Nezavisne Države Hrvatske (NDH) i ustaštva” iz Drugog svjetskog rata.

U saopštenju za javnost, Linta je ocijenio i da to predstavlja “još jedan dokaz da je današnja Hrvatska nastavak genocidne NDH”.

“Navedeni zlotvori koji su naredili i počinili genocid nad srpskim narodom tokom Drugog svjetskog rata nazivaju se hrvatskim mučenicima. Kardinal Bozanić i ostali hrvatski biskupi svojom ćutnjom odobravaju redovno godišnje održavanje mise ustaškim oficirima, kao i poglavniku Anti Paveliću što je samo jedan u nizu dokaza da se Katolička crkva u Hrvatskoj nije odrekla genocide NDH i ustaštva”, istakao je Linta.

Prema njegovim riječima, ni hrvatski premijer Andrej Plenković i Vlada Hrvatske nisu osudili održavanje mise ubijenim ustaškim generalima i pukovnicima “što jasno potvrđuje da hrvatska vlast prećutno ili otvoreno radi na reviziji istorije i pretvaranju ustaških zločinaca u mučenike i borce za hrvatsku slobodu”.

“Još jednom se potvrdilo da je priča o Hrvatskoj kao antifašističkoj državi teško licemerje. Hrvatska je od dolaska Tuđmana na vlast 1990. godine država mržnje, netrpeljivosti, čiji je temelj NDH i ustaštvo”, zaključio je Linta.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »