Članovi Predsjedništva danas u Beogradu na trilateralnom sastanku sa Erdoanom i Vučićem

U Beogradu će danas biti održan trilateralni sastanak Bosne i Hercegovine, Srbije i Turske, u kojem će učestvovati članovi Predsjedništva BiH, Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik te predsjednici Srbije i Turske Aleksandar Vučić i Recep Tayyip Erdogan.  

Fokus sastanka će biti na projektu autoputa Beograd – Sarajevo, čija je izgradnja već počela u Srbiji. Bosna i Hercegovina, s druge strane, iako postoji memorandum o razumijevanju s Turskom, još uvijek nije definirala na koji način će ta zemlja finansirati ovaj projekt.

Predsjednici Srbije i Turske, te članovi Predsjedništva BiH prisustvovat će danas i ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju autoputa Beograd-Sarajevo, na dionici Sremska Rača – Kuzmin.

Podsjećamo, jučer je u dvodnevnu posjetu Srbiji stigao turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je sinoć u beogradskom Media centru u okviru panela pod radnim nazivom “Diplomatski dijalog”, koji organizira Forum za etničke odnose, da je dosta svađa u regionu.

– Ako će kamen temeljac koji polažemo biti jedna nova era u boljim odnosima, onda je to velika stvar – istakao je Komšić.

S druge strane, Milorad Dodik je uoči današnje ceremonije i polaganja kamena temeljca u Sremskoj Rači ocijenio da BiH nije učinila nikakve pomake.

– Ništa nije urađeno. Ovo je sramota! Vjerovao sam da postoji saglasnost u Predsjedništvu da konačno riješimo problem trase autoputa Beograd-Sarajevo. Zalagao sam se za tu priču. No, ništa nije urađeno, živa je sramota ići tamo – rekao je Dodik u intervjuu za FTV. 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »