Sistem rotacije: Čović od Izetbegovića preuzima predsjedavanje Domom naroda PSBiH

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović do 27. oktobra 2019. godine obnašat će funkciju predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, a koju će po sistemu rotacije preuzeti predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović.

Izetbegović je za predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine izabran 28. februara 2019. godine i njegov prvi, osmomjesečni mandat, traje do 27. oktobra 2019. godine.

Nakon njega, po sistemu rotacije, na mjesto predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH doći će Dragan Čović koji će na ovoj poziciji ostati do 27. juna 2020. godine. Nakon njega predsjedavanje će preuzeti funkcioner SNSD-a Nikola Špirić koji se od septembra 2018. godine nalazi na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

S obzirom na to da se Željko Komšić nalazi na poziciji predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, nakon što Čović preuzme predsjedavanje Domom naroda Parlamentarne skupštine BiH, politički predstavnici iz reda hrvatskog naroda nalazit će se na ključnim pozicijama u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »