Nobelova nagrada: Miloševićev prijatelj, poricatelj srebreničkog genocida sada slavi

Švedska akademija proglasila je dobitnike Nobela za književnost za 2018. i 2019. godinu. Nobelom su nagrađeni poljska spisateljica Olga Tokarczuk za 2018., te austrijski pisac Peter Handke.

No tko je Petar Handke? Javnosti on ipak nije ostao u sjećanju po umjetničkome radu, koliko po prijateljstvu sa Slobodanom Miloševićem, osuđenikom za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj i na Kosovu, kao i osobi optuženoj za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u BiH.

Protiv poznatog pisca prosvjedovali su u Oslu kad mu je 2014. dodijeljena ugledna norveška književna nagrada Ibsen. Razlog tome je svojedobna Handkeova podrška srpskome predsjedniku i njegovi kontroverzni stavovi o Srebrenici, zbog čega su ga prosvjednici optužili da je “poricatelj genocida” i “fašist”.“Tvrdio je da su muslimani sami iscenirali svoje pokolje u Sarajevu i da su za to krivili Srbe. On nije ni vjerovao da su srpski vojnici masakrirali tisuće muslimana u Srebrenici u ljeto 1995. godine”, navodi se u “The Guardianovom” članku objavljenom prije više od 20 godina.

Javnost je šokiralo njegovo mišljenje o Miloševiću za koga je rekao da “uop­će ni­je bio na­ci­o­na­li­st, već je samo želio sa­ču­vati Ju­go­sla­vi­ju”. “Poštovanje” je riječ kojom je opisao šta prema Miloševiću osjeća. Govorio je i da Milošević nije bio “balkanski diktator”. “Mo­je pri­su­stvo na sprovodu Slo­bo­da­na Mi­lo­še­vi­ća je pri­vat­na stvar”, rekao je Handke svojevremeno.

Da nagrade može dobiti svatko, dokaz su i proglašenje Adolfa Hitlera i Josifa Staljina osobama godine, u režiji američkog tjednika Time. Izbor ove dvije ličnosti izazvao je priličnu kontroverzu u svijetu, baš kao što i Handke izaziva zgražavanje danas.

A kada u ovome kontekstu govorimo o Nobelovim nagradama, ne zaboravimo ni najveće skandale i spomenimo da je i Hitler bio nominiran. Nacistički vođa Adolf Hitler našao se na popisu nominiranih za nagradu za mir 1939., na što su ljudi ostali u šoku, a saznanje da je u pitanju šala jednog od članova švedskog parlamenta, još više ih je zgrozilo. Među istinskim, a kontroverznim nominacijama svakako je i ona sovjetskog diktatora Josifa Staljina, koji je i 1945. i 1948. bio nominiran za nagradu za mir zbog svojih napora da se okonča Drugi svjetski rat.

I u intervjuu za Novosti, Handke je rekao da mu je drago što su Srbi sretni zbog njega.

“Drago mi je što su Srbi sretni zbog mene! Da se ne raduju samo zbog Ðokovića”, kazao je Handke.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »