Prije tačno 50 godina Banju Luku je pogodio razoran zemljotres

Prošlo je 50 godina od razornog zemljotresa u Banjaluci kada je poginulo 15 osoba, a više od 1.000 povrijeđeno. Na Trgu Krajine i danas se nalazi sat, koji je prestao da kuca 27. oktobra 1969. godine u 9.11 časova, kao podsjetnik na razorni potres.

U Kulturnom centru Banski dvor sinoć je otvorena izložba “Zemljotres u Banjaluci 1969: Solidarnost, obnova i izgradnja”.

Nastala kao zajednički projekat Arhiva Republike Srpske, Muzeja savremene umjetnosti i Udruženja arhivskih radnika Republike Srpske, izložba će biti otvorena do 30 novembra.

Otvarajući izložbu, gradončelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da je to bio jedan od najtragičnijih događaja u istoriji ovog grada.

Povodom godišnjice od razornog zemljotresa banjalučka Civilna zaštita i vatrogasci organizuju Dan otvorenih vrata. Na Trgu Krajine biće predstavljena sva oprema i tehnika kojom Banjaluka raspolaže, a koja je isključivo namijenjena za spasavanje iz ruševina. Biće izvedena i pokazna vježba spasavanja ljudi zaglavljenih u automobilima usljed zemljotresa.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »