Cijena ruske ljubavi: 192.000 eura za vatrogasni avion iz Rusije

Ruski  zrakopolov “Iljušin 76”, koji je službeno najavljen kao pomoć u gašenju požara na jugoistoku Srbije, sletio je u zračnu luku u Nišu, javila je Radio-televizija Srbije (RTS).

Zrakopolov-tanker “Iljušin 76“ Ministarstva za civilnu zaštitu, izvanredne situacije i uklanjanje posljedica elementarnih nepogoda Ruske Federacije, Beograd je zatražio od Moskve kako bi intervenirao na najkritičnijim dijelovima na Staroj planini, na kojoj se požar počeo širiti u nedjelju navečer.

Srbijaski mediji javili su ranije u petak kako je Vlada Srbije od Rusije zatražila dolazak “Iljušina76” tek u četvrtak, 31. novembra, “u danu kada su mediji sa Stare planine javljali da je požar ugašen“.

Službenu odluku potpisala je premijerka Ana Brnabić, a u njoj se navodi kako Vlada traži “međunarodnu pomoć“ od Ruske Federacije i dolazak zrakoplova “Iljušin“.

“Vlada upućuje poziv Vladi Ruske Federacije da zrakoplov Ministarstva za civilnu odbranu, vanredne situacije i otklanjanje posljedica elementarnih nepogoda Ruske Federacije bude angažiran na gašenju požara na otvorenom na području Stare planine i smješten na Aerodromu ‘Konstantin Veliki’ u Nišu u trajanju od tri dana, radi pružanja pomoći u oblasti zaštite i spašavanja”, navedeno je u odluci Vlade Srbije.

Iznos za angažiranje ruskog zrakoplova-tankera u iznosu od 22,5 miliona dinara, odnosno oko 192.000 eura, “bit će osigurana iz tekuće proračunske rezerve“, saopćila je vlada Srbije.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »