Klanjali bajram-namaz na stadionu MetLife u New Jerseyu

Nekoliko hiljada američkih muslimana klanjalo je bajram-namaz na stadionu MetLife i proslavili Kurban-bajram. Predsjednik vijeća okruga Passaic, Salim Patel, kazao je kako je ovo historijski događaj i pokazatelj jedinstva muslimana.

Organizator događaja Dean Makkaoui kazao je kako je na stadionu bilo 20 do 30 hiljada ljudi, no da je tačan broj teško odrediti jer je za događaj nije bila potrebna prethodna najava.

“Još ljudi dolazi. Vani ima još ljudi. Neki su zaglavili na autoputu jer je gužva u saobraćaju”, rekao je Makkaoui.

Ovaj događaj organiziran je zahvaljujući saradnji 20 lokalnih džamija.
Shazia Shailch, koja je prisustvovala proslavi blagdana s oko 15 članova porodice rekla je da nikada nije prisustvovala ovako velikom događaju.

“Uživala sam. Lijepo je vidjeti toliko različitih kultura. Ovo je jako lijepo iskustvo”, rekla je Shailch, koja je porijeklom iz Pakistana.

Ovaj stadion bio je domaćin Super Bowla 2014. godine. Svečanosti dočeka Kurban-bajrama prisustvovala je i Fidea Al-Abed koja je putovala sat vremena kako bi prisustvovala proslavi.

“Iskreno, bilo je prekrasno iskustvo. Bio je to jako lijep osjećaj. Osjećaj prihvaćanja”, kazala je Al-Abed koja je došla u Passaic iz Montgomeryja.

Patel je kazao i kako je njegov otac emigrirao u Sjedinjene Američke Države 1969. godine i da je tada proslavio svoj prvi bajram s oko 50 drugih muslimana. Makkaoi je dodao kako je Kurban-bajram savršena prilika da se porodica okupi na jednom mjestu, te da se učvrste porodični i prijateljski odnosi.

Dočeku Kurban-bajrama prisustvovao je i guverner New Jerseyja koji je muslimanima čestitao Kurban-bajram.Please follow and like us:
error

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial