Nasuprot islamskom adetu: Nesavjesni građani i danas nastavljaju sa bacanjem kurbanskih ostataka u kontejnere

Iako je prije velikog muslimanskog praznika Kurban-bajrama građanima Sarajeva upozoreno, ali i apelirano iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove da se odlaganje kožica vrši po uputama Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, čini se da su pojedinci to upozorenje olako shvatili.

“Sama slika presječene glave životinje izaziva zgražavanje, strah, čin divljaštva i totalno je u suprotnosti sa činom Kurban bajrama i propisima koje on sa sobom nosi. Velika je opasnost koji ovaj nepropisni način odlaganja ostataka zaklane životinje moze izazvati. Sve i da je životinja potpuno zdrava, njeno meso se raspada na ovako visokim temperaturama, stvaraju se bolesne bakterije”.

I pored velikog alarmiranja građana od strane medija, nejasno je zbog čega pojedinci nastavljaju sa ovom praksom.

“Slijeću muhe i prenose ih u naše domove, miševi su uvijek oko kontejnera, psi lutalice. I eto bolesti svuda oko nas. Zašto? Toliko se o svemu tome piše i govori, ali pojedincima kao da je zastor i na očima i na ušima. Nije ih briga za druge, ali ne znaju da ovako ne brinu ni za sebe” kažu građani.

Prema tradiciji islama, običaj je da se ostaci kurbana (crijeva, unutrica) zakopaju u zemlju, a nikako ne smiju da se bacaju.

Odbacivanje u okoliš je zakonom zabranjeno i sankcionira se u skladu s odredbama Zakona o veterinarstvu BiH novčanom kaznom od 430 KM a kako bi se spriječile eventualne štetne posljedice po zdravlje ljudi i okoliš.


Please follow and like us:
error

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial